Waarom stijgt een helium ballon?

12/17/2011 by Ezequias

Waarom stijgt een helium ballon?

Helium ballonnen zijn leuk partij items die onderscheiden zich van normale ballonnen als ze in de lucht stijgen. Hierdoor kunnen ze worden uitgevoerd op snaren of om een verjaardag partij display vastgebonden. De primaire bron van helium is aardgas wells, waar zij extractie van ruwe gasstroom ondergaat. Vervolgens wordt het gezet door middel van zuivering processen zodat het kan worden opgeslagen in een vloeistof of gas vorm en voor verzending klaargemaakt.

Uitleg

Helium ballonnen zweven omdat helium lichter dan lucht is en ongeveer 0.1785 gram (g) per liter weegt. Het belangrijkste element in lucht is stikstof, waardoor ongeveer 80 procent van de lucht die we inademen in. Stikstof weegt ongeveer 1,25 g per liter, waardoor het zwaarder dan helium. Hoewel een enkele gram per liter niet als een enorme differentieel klinkt, is het belangrijk genoeg om het veroorzaken van helium gevulde ballonnen stijgen terwijl die gevuld met de lucht uit onze longen op de grond vestigen.

Waterstof

Waterstof is zelfs lichter dan helium, met een gewicht van slechts 0.0898g per liter lucht. Waterstof ballonnen waren ooit populair, maar waterstof is zeer licht ontvlambaar, die leidde tot incidenten zoals de ramp met de Hindenburg, dus wordt niet langer beschouwd als veilig te gebruiken.

Vergelijking

Het beginsel van helium ballon verklaart ook waarom een steen zinkt in water, overwegende dat een stuk hout op het oppervlak drijven zal. Een hoeveelheid water zullen dezelfde grootte als een steen lichter dan de steen, die is waarom de steen zinkt. Een hoeveelheid water dezelfde grootte als het stuk hout zal worden zwaarder, zodat het water kan het gewicht van het hout en houden op het oppervlak.

Grootte

Een ballon die rond een voet in lengte maatregelen kan houden ongeveer een kubieke voet van helium, wat op ongeveer veertien liter neerkomt. Een even grote ballon gevuld met lucht zal over een half ounce meer wegen. Hierdoor drijfvermogen kracht en accounts voor waarom een standaard ballon genomen onderwater wordt een zwevende werkbalk naar de oppervlakte en waarom een helium gevulde ballon zal stijgen. Op veel grotere schaal, zoals in de hete lucht ballonnen of blimps, gram per liter verschil nog dramatischer gevolgen heeft en kan helpen schorten gewichten op grote hoogten.

Grenzen

Als een helium ballon stijgt, de lucht eromheen wordt lichter reist hoe hoger het. Dit is de reden waarom de grote hoogte veroorzaakt ademhalingsproblemen bij mensen die niet gewend zijn aan het. Een helium ballon blijft stijgen totdat de lucht eromheen in gewicht gelijk aan het gas erin is. Op dit punt, zal de ballon ophouden te reizen om het even welk verder zoals het bevat niet langer een gas lichter dan de lucht buiten.

Related Articles